Sommaren är här..eller i alla fall regnet

Hejsan !
Jo nu efter en tids skada i ryggen så har ju jag fått köra lite annan träning, inga tunga KB med swingar eller snatchar, inga drag i bocken ( tug of war ), jag har följt riktlinjerna från sjukgymnasten och det är väl på bättring...
så lite rehabträning och annat...
vet ni hur mkt roligt man kan ha med en sandsäck :-) masssssor !
så nu veckan som gick så tränade jag.
Macebells 360
5 kg 25 reps H/V varv
10 kg 15 reps H/V varv
15 kg 10 reps H/V varv
enarms 10 kg 100 reps men hade problem och var tvungen att stötta upp med andra armen men körde i alla fall för att få reps i kroppen, 100 st var mkt mkt mkt jobbigt
fortsatte sen att köra 15 kg 25 reps H/V varv
10 kg 50 reps H/V varv
5 enarms 75 reps H/V ( körde 10-10 hela tiden )
hade bra med ajaj i kroppen dagen efter.
sen kördes det ett rope endurance pass och lite TRX hemma på kvällen ( pistolen, armböj och ryggdrag )
Torsonator med 3 övningar som torstwist, enarmspush+squat, enarms twist, chins och dips...denna serie körde jag i 3 set och vikten var helt ok, tycker det är roligt nu att blåsa på med repsen och effektivisera träningen, håller aldrig på längre än 30 min
sandsäck kördes i 3 set med:
push squat i TRX
bearhug, press
30 sek /30 sek vila...jättejobbigt och jätteroligt.....
och idag söndag tog jag en sväng i lokmilen på ca 6,5 km ( 47 min) ingen kanontid det vet jag men jag är ingen löpare och siktade på att hålla mig igång och på benen för det var riktigt kladdigt där ute och svårsprunget
jo det var väl allt för denna gång och vi ses snart igen !!!!!
see ya in kettlehell.......

Funktionell i sommar?


Hej på er!
Ja, jag vet att det nu var länge sedan jag satte mina tankar på pränt och att min kära kollega från kettlehell har fått husera alldeles själv på bloggen!
Här kommer i alla fall ett utdrag om vad som skramlar runt där uppe bland de små grå...

Jag har nyligen avslutat min grundutbildning till personlig tränare och en stor del av utbildningsblocket har inriktning funktionell träning. Det har självklart fått mig att fundera mkt över min egen och andra människors träning, särskilt som jag i jobbet som massör möter mycket människor med skador, problem i rörelseapparaten och smärta.
"Funktionell träning"... detta begrepp som har blivit en riktig innegrej i träningssammanhang, men vet alla vad det innebär och vad kan man göra själv för att göra sin träning mer "funktionell"? Är det svårt och krångligt? Svaret är NEJ, det finns så mkt möjligheter till att träna funktionellt och här på Campushallen ser jag dem överallt!

Om man slår upp ordet "funktionell" så får man en def. att något är "ändamålsenligt, användbart, något man har nytta av" och det stämmer ju precis! Träning som skapar det mest optimala rörelsemönstret för de mål man har tänkt, oavsett om målet är att man vill fungera bättre i vardagen och vara bättre rustad för att hantera de belastningarna eller att utöva en grenspecifik idrott perfekt.

Det handlar om att vara hel och frisk samtidigt som man får ut mesta möjliga av sitt muskelarbete. Om det finns en obalans av något slag i kroppens rörelseapparat så går onödigt mkt energi åt till att hela tiden kompensera för ett felaktigt rörelsmönster (vilket ju är ganska dumt, eller hur?).
Du har säkert hört talas om den gamla klyschan "man är aldrig starkare än sin svagaste länk". Stämmer? Hitta din svaga länk, förbättra den och hitta vägen till ett bättre träningsresultat. Vem vet? Du kanske blir förvånad över resultatet! :-)

Jag har fått lära mig att det finns ett "smörgåsbord" av olika träningsbara funktioner i kroppen och dessa är viktiga för en optimalt funktionell rörelse och flera av dem är beroende av varandra: 
Hållning
Andning
Styrka/uthållighet
Spänst
Kondition
Teknik/Koordination
Stabilitet
Rörlighet
Balans

En kul grej du kan testa själv är att nästa gång du tränar är att göra rörelsen utefter fokus på någon av de ovanstående egenskaperna. T ex sätta dig en aning längre ut på gymmaskinens dyna så att du inte har ngt ryggstöd (självklart utan försämrad teknik!) eller lyfta en fot från underlaget för att träna bålstabilitet och balans samtidigt som du utför rörelsen. 

Nu ska jag inte bli mer långrandig utan avsluta med att ge ett tips: Titta på hur många av djuren rör sig. De har genom evolutionen formats utefter de krav som ställs på dem. Man kan även kika på hur ett barn rör sig eller en person som utövar sin sport till perfektionism - då får man en bättre förståelse för hur en funktionell kropp arbetar.

Hoppas solen lyser på er, mina vänner & glöm inte att "tänka din träning"!
Trevlig sommar!
Maria

Dagens kloka:

Vägen till målet är målet 
  

  



Hamnfestivelen 2010



Tja vänner !
En liten story om förra helgen då det var hamnfestivalen i lkpg, vi var där och visade upp oss för de tappra som vågade sig ut i det minst sagt ostadiga vädret, Fredagen började ju bra och solen lyste....men en fredag mitt på dagen lockade kanske inte så mkt folk så under dagen hade vi det ganska lugnt, vid 16 började vi våran prova på massage vilket var gratis under festivalen och det började strömma till lite folk.
Sen när det var dags för David och mig att köra ett Ug pass på stranden vid Scandic så kom det lägligt lite åska och en rejäl hagelskur :-) vi blev kalla och för att inte tala om våra grejer

Men men vi körde i alla fall och var väl ganska ensamma :-)

Lördagen var vädret bättre hela dan och mkt mer folk var på plats, där körde vi en show kl 13.00 som funkade bra, kl 16.30 gasade vi igen men då Kristian och jag och då kom Mr Siepen fram och snackade lite med oss och betydligt mer folk tittade när vi körde vår grej, mkt egenkroppsträning och en hel del med KB, CB och mace mm

Så visst var man ganska trött sen vid 17 när vi packa ur bilen hemma på CH.




Sen nu i Onsdags så körde vi Sommarbomben för att sparka in sommaren i år och den bjöd på UG pass och Afro, Gympa samt core och cycle..vi körde pass från kl 18 - 21 och en Dj spelade musiken samt att grillen var igång så man kunde ta sig en köttbit mellan varven :-)
Hade kalasväder och det hela blev mkt lyckat även om det var svårt att tagga till på Ug till Afromusiken men jag lovar att detta har aldrig gjorts nån annanstans i världen :-)

har tyvärr inga bilder från det än....men det kanske kommer.

Här vill jag personligen tacka alla som var med och tränade samt hela min arbetsgrupp och Instruktörer.

ett xtra tack till de deltagare som hjälpte till att plocka bort grejerna - ni är grymma !

Annars lite gyminfo:

Dynor är nu under närmaste veckan borta från ett antal maskiner för att fixas till.

Sen vet jag att jag alltid tjatat om min egna träning men tyvärr inte gjort på ett tag och ska inte göra det nu heller...det går sådär pga hinner inte och kroppen är sliten, men jag kämpar på och tragglar med lite olika redskap

jaja ...see ya in kettlehell

RSS 2.0