CB ?



Hej !
Var det någon mer än jag som vaknade denna morgon och ville somna om igen och inte vakna förrän våren dyker upp?!?
Fy vad hemskt och man blir på ett deppigt humör.... Jaja, jag ska försöka tänka positivt och skriva några glada rader.

I ett av mina förra inlägg nämde jag CB, vad är nu detta ?
Jo, det heter Clubbell och ser ut som ett basebollträ fast tyngre. CB finns i olika vikter precis som KB.

Detta redskap fick en uppsving när Scott Sonnon tog tag i det och utvecklade det. Hur gammalt det är har jag inte riktigt koll på och inte heller dess ursprung....vi lever ju i nuet :-)

Vad kan man göra och varför ?
Nu tänker jag prata utifrån min egen erfarenhet av dessa redskap och jag upplever att man jobbar grymt med uthållighet samt en balans mellan styrka och rörlighet, man swingar slänger och pressar dessa CB på olika sätt MEN man måste vara med med hela kroppen och inte slappna av någonstans, får man fart på grejerna så utnyttjar man den och håller rörelsen igång med kroppen, i början kan det kännas lite stelt och "hackigt" men när man väl får in tekniken så är övningarna helt grymma.

Underarmar och grepp får sig en rejäl omgång eftersom detta är inte så mkt maxstyrka utan mer uthållighet i början (många reps), sen kan man givetvis ta tag i tyngre grejer men se då till att tekniken sitter som kepsen?

Ett superredskap för tex fighters men även för en gammal stel dragkampare som jag själv och gemene man som vill utvecklas i sitt träningstänk , tex min kamrat som är massör kör en övning för att stärka sina axlar samt underarmar och greppet och har på relativt kort tid märkt stor skillnad.
- jag säger som min kollega i sitt inlägg ...våga prova något nytt !!

Clubbells är på intågande i Campushallen men i dagsläget kan bara Boka/köpa tim av mig ( PT )

Ha det gott och som vanligt mitt signum....
see you in kettlehell
Matte

Ps. eftersom jag är på taskigt humör pga snön så kommer ett favvo citat från ett av sveriges bästa rockare Ds.
- sometimes i feel like shit so dont waste my fu**ing time :-)

Ett syskon till Afropowerdance® har fötts: Freepowerdance®



Precis som Afropowerdance® är Freepowerdance® ett förkoreograferat danspass från Cecilia Gustavsson och Holistic training. Freepowerdance® är en fusion mellan, yoga, kampsporter, afro och fridans. Behagliga övningar som upprepas många gånger och är enkla att utföra. Freepowerdance® ger bra och allsidig fysisk träning (du tränar smidighet, styrka, kondition, explosivitet, flexibilitet och bålstabilitet, balans och avspänning).


Känn rörelsen inifrån och ut, utan att tänka så mycket. Kan kännas enkelt men jag tycker att vi människor gör det alldeles för sällan. Vi bygger alla dessa murar och trygghetszoner runt omkring oss och släpper sällan taget, vi vill hela tiden ha kontroll. Bara sluta tänka och låt de underbara trumrytmerna hjälpa dig att hitta flow och dansmagi. Man glömmer både tid och rum i denna härliga träningsform. Det enda du behöver är din kropp och själ (du behöver inte ens skor!). Utforska kroppens olika möjligheter att röra på sig, hitta kontraster i dina rörelser. Hitta skillnaden mellan hårt och mjukt, runt och rakt. Hur långsamt kan du röra på dig? Hur explosiv kan du vara? Du kommer både att agera utåt och fokusera inåt. Allt detta i en klass!


Vi (Campushallen) börjar med att erbjuda några enstaka tillfällen i vår så att man får möjlighet att prova på. Tanken är sedan att permanenta passen till höstens schema. Premiär på fredag den 27/3. Alla andra tider finns på Campushellens hemsida.


Ge din kropp och själ en gåva och prova på Freepowerdance®. Kom och bli lycklig!

Skriven på en vårlik och solig marsdag 2009

/Anna Tanttinen


Kosttillskott - behövs det?



För mycket antioxidanter kan försämra träningseffekten!

Många idrottare tar speciella kosttillskott i form av antioxidanter. Det borde man inte göra. Ett för stort intag kan faktiskt vara negativt för träningseffekten! Detta skriver Bengt Saltin (professor vid Center för muskelforskning i Köpenhamn).

Antioxidanter har länge setts som ett viktigt skydd mot så kallade fria radikaler, vilka enligt vissa tidiga forskningsrön kan skada DNA-kärnan och cellens mitokondrier. Rönen har dock starkt ifrågasatts av andra forskargrupper. Idag är debatten mer nyanserad där faktiskt positiva effekter också lyfts fram. Det forskarna framför allt vill varna för är den försämrade träningseffekten vid för stora intag av antioxidanter.

- "Ett flertal studier har visat att träning stimulerar gener som är viktiga för musklernas utveckling. Det har man kunnat visa övertygande i försök från Köpenhamns Universitet. C- och E-vitaminer i de mängder som rekommenderas av olika tillverkare kan blockera den genaktiveringen", skriver Bengt Saltin vidare.

 De fria radikalerna är alltså viktiga signalämnen som triggar igång ny uppbyggnad av muskulaturen och inte alls "farliga" vilket man tidigare trodde!!



Enligt Bengt Saltin räcker en förnuftigt sammansatt kost (enligt de Svenska näringsrekommendationerna, se www.slv.se) för att täcka alla näringsmässiga behov, även för de mest hårdtränande individerna. Det är också det budskap som förmedlas i RF:s och SOK:s kostrekommendationer där Bengt Saltin är vetenskapligt ansvarig.

Vid vilken mängd antioxidanter (läs vitaminer) inträder då den här negativa effekten på träningen?

- "Följer man rekommendationerna från flera av de ledande tillverkarna av kosttillskott så hamnar doserna uppåt 500 mg C-vitamin och 400 mg E-vitamin per dag. Då har man definitivt överdoserat och kan få en blockering av proteinet IL-6, som har till uppgift att mobilisera fettsyror från fettvävnaden som musklerna i sin tur använder som bränsle vid uthållighetsarbeten", säger Bengt Saltin vidare.

Han efterlyser en mer nyanserad bild av vitamintillskott generellt. Det förefaller, menar han, inte speciellt logiskt att de endast skulle ha en negativ effekt på kroppen.
- "Nej, det skulle ju innebära att det är negativt att träna, eftersom det ökar mängden fria radikaler. Men budskapet att kosten inte är tillräcklig och måste kompletteras med tillskott är något som trummats in under en lång tid. Man skall inte glömma att det finns stora ekonomiska intressen i den här branschen..."

Slutsats: Om du äter en normalt sammansatt kost behövs inte kosttillskott i form av vitaminer/antioxidanter. Risken finns då att du överdoserar vilket i sin tur kan leda till försämrad träningseffekt!

Om du vill veta mer om dessa studier och om kosttillskott så rekommenderar vi att du anmäler dig till föreläsningen på temat "Kosttillskott - behövs det?" den 1 april. Välkommen med din anmälan!

090324 / Fredrik Wandus

Brandlarm ?!?!



Hej Vänner...
Vill passa på att ge en stor eloge till personal och ledare samt till alla kunder som var närvarande under brandlarmet idag, det gick rekordfort att tömma huset och alla var på bra humör.
Man ska aldrig "noncha" ett larm ( noncha skriver jag bara för att jag kan inte stava den längre varianten :-) )

Bra jobbat !!
 Matte / och jag tror Stordraken skriver under på detta också :-)
Kan hända att jag skriver mer om stordraken i ett annat inlägg en annan tid en annan dag ??

Gymmet!



Hej !
Idag tänkte jag nämna lite om nyheter i gymmet. Det finns nu en Tornadoboll och hopprep att låna, dessa hämtar man ut i receptionen ( kommer skriva mer om just tornadobollen i framtiden).

Sen tänkte jag slå ett slag för våra "Träningstips" - det är en informationtavla med olika övningar både i maskiner och med fria vikter där vi går igenom vad man ska tänka på i övningen och vilka muskler som arbetar, vi lägger inte så stor fokus på assisterande muskler för det blir väldigt mycket text och mest förvirrande läsning :-)
Vi tar även glatt emot förslag på andra övningar som vi kan ha med där.
Vid sidan om denna tavla finns ytterligare en tavla där vi samlar de övningar vi haft på Träningstips-tavlan - smart va ??

Jo, jag skulle oxså ( får jag stava som jag vill ? ) vilja förbereda er på en liten challenge som vi kommer ha i gymmet där man kan vinna en riktigt cool träningströja med en sympatiskt text på, vad det blir vill jag inte avslöja i dagsläget....:-)....tänker heller inte avslöja vilken typ av övningar  men kan säga så mkt som att det blir både uthållighet och styrkebetonat !

Det var allt för idag men som den gamla slagdängan....som en gummiboll kommer jag tillbaks till ( er)

See you in kettlehell
Matte

Nytt och bra, redan idag!



Har du provat på något nytt och bra på sistone? Några år sedan var jag på en föreläsning där föreläsaren pratade om att man ska prova på något nytt och bra varje dag. Och då menade hon saker som inte behöver vara stora eller märkvärdiga. Bara det är något man inte har gjort förut. Ett exempel från vardagen: Om du alltid brukar ta på dig den högra strumpan först på morgonen...varför inte vara lite "wild and crazy" och ta på den vänstra först nästa gång? Hur känns det? Ett annat exempel ur träningssynpunkt: Du kanske alltid tränar samma passtyp, samma veckodag(ar) och samma tid på dygnet eller kör alltid samma övningar i gymmet. Det kanske är dags att prova på någon ny träningsform?


Jag har en utmaning till er alla. Under veckan ska alla prova på ett gruppträningspass, en bollsport eller t.ex. en övning i gymmet som ni aldrig har provat på förut. Vi människor är ju vanedjur. Om vi gör samma saker hela tiden gör vi dem efter ett tag utan att reflektera så mycket mer över dem. Till slut blir det en vana, man kör samma race hela tiden. I vissa sammanhang kan det vara bra med rutiner. Det är t.ex. bra att man har som en vana att träna, att överhuvudtaget ta sig till träningsanläggningen och att träningen blir av men när det gäller innehållet kan man göra underverk med lite variation. För att få variation i sin träning, för att utvecklas, öka motivationen och eventuellt hitta nya träningsformer som man trivs med gäller det att prova på nya. Du kommer att märka att livet blir mycket roligare och mer spännande då. Det kanske öppnas en helt ny värld? Sedan kan det vara så att just den träningsformen inte var något just för dig men då har du iaf provat och kan ha en uppfattning om den. Ofta har man redan sina favoritpass och -övningar som man absolut inte behöver sluta med. Det ena utesluter inte det andra. Som du säkert vet så har vi mycket att välja på här på Campushallen. Alla borde hitta något.

Vågar du anta utmaningen? Våga prova något nytt redan idag!


Ikväll (18/3) blir det mycket nytt och bra. Nya releaser på samtliga Les Mills pass (BODYPUMP®, BODYJAM® och BODYCOMBAT®) i C-salen. Nya koreografier, ny musik och nya moves.

See you there!


Skriven på en solig marsdag 2009

/Anna Tanttinen

Återhämtning



I mitt arbete som tränare har jag uppmärksammat betydelsen av en effektiv återhämtning för att tillgodogöra sig träningen på bästa sätt. Jag vill härmed dela med mig av mina erfarenheter och tankar kring begreppet återhämtning och hur du som aktiv kan påverka återhämtningen så att den sker effektivare.

En bra återhämtning startar redan i slutet av pågående träningspass! Den viktiga nedvarvningen får inte glömmas bort! En bra nedvarvning innebär kontinuerligt arbete med stora muskelgrupper (cirkulatorisk träning) i MINST 12 - 15 minuter med ungefär 65% av maxpuls som intensitet. Långt intensivare och längre än vad många tror! Nedvarvningen gör att du påbörjar din återhämtning på en mycket mer gynnsam nivå än om du hoppar över den. Statisk stretching har dock ingen bevisad effekt på återhämtningen. Tänk alltså på hur du väljer att avsluta dina träningspass!

Efter träningen är det viktigt att få i sig ett återhämtningsmål, helst inom 30 minuter efter avslutad träning. Där finns det rekommendationer om sammansättningen som ser ut som följer:

1 - 1,5 g kolhydrat / kg kroppsvikt
10 - 15 g protein (totalt)

Helst en riktig måltid inom 1 timme.

150 - 200% av vätskeförlusten inom 3-5 timmar.

Ett bra exempel på återhämtningsmål är t ex en Yalla yoghurt och 2 bananer.

Många tycks tro att Gainomax är ett bra återhämtningsmål, men faktum är att innehållet i denna storsäljande produkt kraftigt skiljer sig från dessa rekommendationer och är således ur mitt perspektiv inget bra återhämtningsalternativ.

En Gainomax (2,5 dl) innehåller 40 g kolhydrat, 20 g protein och 1,3 g fett.

Det viktiga i ett återhämtningsmål är snabba kolhydrater och att det tillförs i rätt mängd. Det är ju främst kolhydrater som oxiderats under passet! En liten mängd protein behövs för proteinsyntesen i muskulaturen för återuppbyggnad av nytt muskelprotein, men 10 - 15 gram är fullt tillräckligt för att trigga igång den här processen.

Avslutningsvis skulle jag bara vilja vädja till dig som aktiv att vara lika noggrann med din återhämtning, den process som faktiskt bygger upp kroppen, som med din träning. Ju hårdare du tränar desto hårdare måste du vila!

Lycka till!

090312 / Fredrik Wandus

Armböj/Armhävning ??



Hej igen !
Tänkte börja med att bena ut den eviga frågan huruvida det heter armböjning eller armhävning? Vad är en armhävning och vad är en armböjning?
Själv börjar jag mer och mer använda begreppet armböj eftersom det är det vi gör (böjer armen), men ordet armhävning har funnits länge i folkmun och jag märker att alla förstår när jag säger armhävning.....fråga: häver vi oss upp ??

Jag tycker att armböj är en underskattad övning, tänk på alla möjligheter och varianter man kan göra.
Tänk att bli "megaslut" av att bara använda den egna kroppen...det är ju faktiskt ganska spännande.
En riktigt bra träning för överkroppen och man behöver inte vänta på att någon annan ska bli klar med hantlar eller i maskinen...!!!

Jag har en utmaning till er alla - vilket i och för sig kräver lite annorlunda utrustning (CB) eller nån form av skaft med hyggligt stabil grund. Känner nu att detta kan bli svårt att förklara med text =)) men jag gör ett försök, så kan ni som är intresserade av att testa detta höra av er om ni inte riktigt förstår.

Här är utmaningen som ska köras i en följd - Ingen vila !

1. armböj med händerna tätt ihop på ett skaft( som står upp), gå ner med huvudet bredvid skaftet ( triceps kommer "hata " dig :-) reps = MAX
2. Armböj på skaft med ex: vänster hand omv grepp på skaftet och höger hand som vanligt, nu kan du inte ha skaftet helt liggandes mot golvet för då klämmer du vänster hand duktigt:-) reps = MAX ( både H och V )
3. Armböj med ena handen på en upphöjning tex stepbräda Reps 10 st H / V
4. armböj explosivt och för varje landning ett nytt grepp ( smalt -brett-snett osv ) Reps = 10 st

Nu skulle jag vilja påstå och tror att du känner av nånting, jo dessa med skaft finns på youtube och jag tror den kallades Push ups from hell

Klarar du alltihop i en följd = you rock ! Förutsatt att du minst klarar 5 reps av de 2 första övningarna:-)
Klarar du hälften = Grymt !
Klarar du nästan inget = hmmm....vi behöver nog prata om din träning =))

See you in kettlehell
Matte

Kettlehell


Då så är det dags för Herr Ritzen att tjabba lite på bloggen.
Och varför inte börja med det jag älskar mest  - Kettlebell - en hård och kall järnkula, men samtidigt kramvänlig :-)

Varför Kettlebell ?
Först och främst är det ett fantastiskt träningsredskap som sätter hela kroppen på prov + att den är rolig, visst den är katastrofalt jobbig men man tränar ändå med ett leende på läpparna.
Vi har nu kört KB pass på Campushallen en längre tid och jag får blandat med nybörjare och de som testat ett par ggr. Alla sliter och svettas men ändå ser rätt nöjda ut efter passen - jätteroligt!

Jag skulle nog vilja påstå att de som testar Kb träning fastnar i den, förutom kanske "discobyggarna" på gymmet, de törs inte :-) - nu provocerar jag en del ...........
Men sanningen är och förblir, och detta står jag för, att KB är den mest effektiva träning världen har skådat,
Rörlighet - uthållighet - styrka - förbränning - you name it !

På Campushallen kör vi 2 olika pass i KB som Nybörjare/teknik Torsdagar 16 - 17 och Avancerat Tisdagar 21.15 - 22.15
Den avancerade är inte så farlig som den låter men de kunder som kommer på den har oftast kört ett tag och vill ha fler utmaningar, men glöm inte att man kör efter sin egna förmåga och på mina pass SKA man inte känna sig bättre eller sämre än någon annan - alla stöttar och hejar på varandra.

Allt för denna gång - men jag lovar det kommer mera :-)

Tills dess....see you in Kettlehell
Matte

Några tankar om tiden



Då var det dags för premiär för min del! Det är första gången jag skriver på Campushallens blogg och kommer att göra det varje onsdag nu framöver. Mina inlägg kommer att handla mycket om gruppträning, kost och hälsa i allmänhet.


Jag tänkte inleda mitt bloggande med några tankar om tiden. Hur använder vi tiden? Vad gör vi med tiden? Varför känns det som att tiden aldrig räcker till? Stora frågor som jag tror de flesta av oss har brottats med någon gång. Det sägs att tiden går fort när man har roligt. Har du varit med på ett gruppträningspass där du helt plötsligt märker att det redan är dags för nedvarvning, en timme har gått så fort. Eller på ett yogapass där man bara "stänger av" tiden och landar i nuet.


På sistone har jag kommit på mig själv hur jag på olika sätt och i olika sammanhang har reflekterat över just tiden.


Vi gruppträningsinstruktörer på Campushallen har utprovning av nya instruktörskläder varje vår. När min kollega förra veckan berättade att det var dags igen så var min första tanke: Nu, redan? Var det inte nyligen vi provade kläder? Men faktum är att det var exakt ett år sedan sist. När man har sådana årliga återkommande rutiner kommer man på hur fort tiden går. Allt blir så verkligt på något sätt, det blir som en väckarklocka. Ett annat tillfälle som gjorde att jag uppmärksammade företeelsen tiden är från dansgruppen BouncEs senaste föreställning Caution! (som jag såg i lördags). Föreställningen handlar om olika rädslor och fobier. Dansarna tog bl a upp människans rädsla över hur snabbt tiden går och hur tiden bara "rinner iväg". Vi är livrädda för att inte hinna med allt vi ska och vill. Och på allt detta hade jag häromdagen en klass där jag hade med Anastacias låt Time. Hon sjunger: "Time keeps running away No matter what's left behind It keeps on moving". Tre olika situationer som var helt oberoende av varandra under en kort tid gjorde att jag för första gången, på väldigt länge, började fundera lite mer över tiden och hur jag använder min tid. Använder jag min tid så som jag vill och gör sådana saker som jag mår bra av?

Tiden går, det gäller att göra det bästa av tiden vi har just nu. Det gäller att använda tiden klokt. Att man kanske tänker tiden som en investering för framtiden. Om man investerar tiden smart får man bästa inkastning i form av hälsa, välmående och lycka. Det försöker jag leva upp till!


Det finns så mycket man skulle kunna skriva om tiden och alla vi har olika uppfattningar om den. Jag hoppas att jag har väckt några tankar hos dig. Hur använder du din tid?


Carpe Diem, Seize the day, Fånga dagen. Lev i nuet och njut av stunden.


Skriven på en snöig marsdag 2009

/Anna Tanttinen

Träningsvärk?



Du har säkert upplevt känslan av stelhet i muskulaturen och en ömmande träningsvärk, inte sant?
Vad är då träningsvärk egentligen?
I många år har studier försökt förklara vad träningsvärk är och den vanligaste uppfattningen har varit att det är mikroskopiska skador i myofibrillerna i de sk Z-banden. Du har säkert hört talas om dessa små blödningar i muskulaturen och fått detta som förklaring till din värk.

År 2003 lades det fram en avhandling vid Umeå Universitet som omkullkastade hela teorin om skador i muskulaturen!
Nu vet vi att Z-banden inte är skadade, utan förändringarna är ett led i bildandet av nya sarkomerer som gör att myofibrillerna förlängs och muskeln blir tåligare.
Det kan förklara varför man inte får träningsvärk igen när man belastar samma muskler. Muskeln förstärks direkt och förbereder sig på ett kraftigare arbete i stället för att reparera en skada som man tidigare trodde.

Frågan är hur det kan gå så många år innan man får fram rätt orsak till träningsvärk?
Tidigare forskning har visat att myofibrillerna förändras vid fysisk träning, men tolkningen av detta fynd har blivit felaktigt. Vidare har forskningen påverkats av djurstudier, där muskelfibrerna helt klart blir skadade. Skillnaden är att vid djurstudier används ofta elektrisk stimulering som inte kan jämföras med vanlig frivillig träning.
En annan betydelsefull faktor är att en biopsi är ett kirurgiskt ingrepp i muskeln, vilket i sig leder till inflammation. I vissa studier på människor under 80-talet, hittade forskarna tecken på inflammation i muskler med träningsvärk.
-Det de inte tänkte på var att man faktiskt får inflammation av själva provtagningen...



Är det då farligt att träna med träningsvärk?
-Nej. Gör det riktigt ont så finns ingen anledning att pina sig, men eftersom det inte handlar om några skador i muskeln så är det absolut inte farligt att träna. Det är heller inte någon ökad risk för skador om du tränar med träningsvärk.

Kan stretching hjälpa?
-Nej, tyvärr. Det finns inga vetenskapliga studier som kan påvisa att stretching förebygger träningsvärk. Det är bara att leva med smärtan och att glädja sig åt att träningen ger resultat i form av uppbyggnad av nya muskelproteiner som tros vara orsaken till värken.

Vill du läsa mer om träningsvärk så rekommenderas att ta del av avhandlingen via länken nedan.

http://www.diva-portal.org/umu/theses/abstract.xsql?dbid=105%20

090305 / Fredrik Wandus

Start för Campushallens blogg!



Vi har den stora glädjen att meddela att Campushallen startat en ny blogg! Bloggen kommer att uppdateras med nya inlägg varje vecka där flera av våra duktiga medarbetare kommer att skriva om träning, kost, hälsa och andra ämnen med anknytning till Campushallens utbud.

Vi som kommer att administrera bloggen och skriva inlägg är Anna Tanttinen, Mattias Ritzén och Fredrik Wandus.
Så långt det är möjligt kommer var och en av oss att publicera ett nytt inlägg på varsin veckodag. Fredrik skriver på måndagar, Anna på onsdagar innan Mattias avslutar veckans bloggande med inlägg på fredagar.

Vi hoppas kunna ge er tips, idéer och inspiration till ett fortsatt aktivt liv!

VÄLKOMNA!

RSS 2.0